Οστικό οίδημα

Οστικό οίδημα

Το οστικό οίδημα είναι μια διάγνωση η οποία τίθεται συνήθως εξ αποκλεισμού και χαρακτηρίζεται από πόνο και αύξηση του διαμέσου υγρού εντός του μυελού των οστών χωρίς απαραίτητα να υπάρχει προφανής αιτία.

Μπορεί συχνά να διαφύγει της προσοχής του θεράποντα ιατρού καθώς η κλινική του εικόνα ποικίλει. Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη αν και φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, με μεταβολικές διαταραχές και κυρίως με την έλλειψη της βιταμίνης D, αλλά συνδέεται επίσης και με την κίρρωση και την τύπου IV υπερπρωτειναιμία. Στο 98% των περιπτώσεων εμφανίζεται στα κάτω άκρα και έχει μια προτίμηση στους άντρες (3:1).

Οι πιο συχνές θέσεις εντόπισης είναι το ισχίο, το γόνατο, η ποδοκνημική και ο άκρος πόδας. Συνήθως οι ασθενείς παραπονούνται για έντονο πόνο, τόσο στην ηρεμία αλλά και σε δραστηριότητα, που συχνά συνοδεύεται με οίδημα, ο οποίος περιορίζει την λειτουργικότητα και της καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Αν και η κλινική εικόνα ποικίλει θα μπορούσαμε να χωρίσουμε την πάθηση σε τρεις φάσεις. Στον πρώτο μήνα εμφανίζεται πόνος και δυσλειτουργία του σκέλους, ενώ στους δυο επόμενους ο πόνος αυξάνεται σε ενοχλητικό βαθμό μέχρι να καταλήξει σε πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες.

Εξέταση εκλογής θεωρείται η μαγνητική τομογραφία (MRI) καθώς μπορεί ήδη από τις πρώτες ημέρες να τεθεί η διάγνωση σε αντίθεση με τις απλές ακτινογραφίες όπου μετά από κάποιο χρονικό διάσημα (1-2) μήνες εμφανίζεται οστεοπενία. Συνήθως είναι μια πάθηση που θεωρείται αυτοπεριοριζόμενη.

Η αποφόρτιση τους σκέλους θεωρείται απαραίτητη για την μείωση του πόνου και η φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με λήψη φαρμακευτικής   αγωγής και την εκπαίδευση του ασθενούς αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη διαχείρηση της πάθησης. Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την μείωση του πόνου και διφοσφωνικών σε συνδυασμό με σκευάσματα βιταμίνης D για την αύξηση του αναβολισμού και την επαναγγείωση του οστού θεωρείται πως βοηθούν.

Για την ταχύτερη μείωση του οστικού οιδήματος αλλά και την γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, η χρήση του κρουστικού υπερήχου θεωρείται ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια του θεράποντα ιατρού.

Ο σωστός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος για την σωστή διάγνωση και τον αποκλεισμό παθήσεων όπως η φλεγμονή, η οστεονέκρωση, το τραύμα, η κακοήθεια και η αλγοδυστροφία. Καταστάσεις όπως τα κατάγματα καταπόνησης, η πελματιαία απονευρωσίτιδα αλλά και οι τενοντίτιδες μπορούν να οδηγήσουν σε δημιουργία οστικού οιδήματος όπως και η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τηλ: (+30) 231 024 1464
Διεύθυνση: Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη