Επικονδυλίτιδα αγκώνα -Tennis elbow

Τι είναι η επικοδυλίτιδα αγκώνα ή αλλιώς tennis elbow

Η επικονδυλιτιδα αγκώνα είναι η πιο συχνή πάθηση υπέρχρησης και σχετίζεται με την υπερβολική έκταση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης.

Αιτίες Εμφάνισης

Αν και αναφέρεται ως tennis elbow, συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το tennis. Επιβαρυντικοί παράγοντες γενικά θεωρούνται η κακή γενική φυσική κατάσταση του ασθενούς που οδηγεί σε κόπωση του πυρήνα και των ώμων με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι εκτείνοντες του αντιβραχίου και η δυσκινησία της ωμοπλάτης.

Ανατομία

Πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται με αγγειοϊνοβλαστική εκφύλιση και διαταραχή του κολλαγόνου περισσότερο, παρά με φλεγμονή του τένοντα.

Αυτό προκαλείται εξαιτίας της μειωμένης αιμάτωσης του τένοντα κοντά στο σημείο έκφυσης και της εν συνεχεία υποξικής εκφύλισης του τένοντα. Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για πόνο στο αγκώνα, πλευρικά, ο οποίος επιτείνεται με τη δραστηριότητα. Συμβαίνει συνηθέστερα μετά από υπερβολική έκτασης της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα 24-72 ώρες μετά από αυτό το γεγονός.

Συμπτώματα

Ο πόνος συνήθως δημιουργείται 1-2 cm περιφερικά της έκφυσης του βραχύ κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό.

Τα συνήθη συμπτώματα της επικονδυλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα.
  • Εξασθένηση δύναμης πρόσφυσης.
  • Πόνος τη νύχτα.

Χρειάζεται χειρουργείο;

Απεικονιστικός έλεγχος απαιτείται εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν, παρά την σωστή συντηρητική  αντιμετώπιση, για τον αποκλεισμό άλλων παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν παρόμοιο πόνο.

Σε αποτυχία των συντηρητικών μέσων αντιμετώπισης της κατάστασης, μετά το εξάμηνο τίθεται το ερώτημα της χειρουργικής αποκατάστασης.

Διάγνωση και Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της στο ιατρείο μας είναι ολιστική με τη χρήση κρουστικού υπερήχου, ενέσιμων αναγεννήσιμων θεραπειών, προστασίας και εκπαίδευσης του ασθενούς αλλά και θεραπευτικού ασκησιολόγιου για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τηλ: (+30) 231 024 1464
Διεύθυνση: Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη