Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο

Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο

Το επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων που κυρίως αφορούν την πρόσθια πλευρά του γόνατος, πίσω από την επιγονατίδα και συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά.

Θεωρείται η πιο συχνή αιτία πόνου του γόνατος τόσο σε ασθενείς που αθλούνται αλλά και σε αυτούς που δεν συμμετέχουν σε κάποια αθλητική δραστηριότητα και εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Ο πόνος προκαλείται με αλλαγές της θέσης του γόνατος και κυρίως σε δραστηριότητες που απαιτούν κάμψη του γόνατος και οφείλεται σε μηχανικές δυνάμεις που ασκούνται μεταξύ της επιγονατίδας και του μηριαίου οστού. Η ανισορροπία μεταξύ των μυϊκών δομών και των συνδέσμων αλλά και η κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, όπως η βλαισότητα των γονάτων, προκαλεί αυξημένες πλαγιές δυνάμεις και συσπάσεις του τετρακεφάλου με αποτέλεσμα να ασκούνται υπερβολικές δυνάμεις στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση.

Καταπόνηση

Η υπερβολική χρήση της άρθρωσης του γόνατος είτε σε συχνότητα, είτε σε όγκο φορτίου επίσης συμμετάσχει στην δημιουργία του συνδρόμου και την έναρξη των συμπτωμάτων. Η διάγνωση βασίζεται στην καλή κλινική εξέταση και στο ιστορικό και σπάνια απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία βασίζεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που ως στόχο έχει την μείωση του πόνου με φυσικά μέσα, τροποποίηση δραστηριοτήτων και φαρμακευτική αγωγή εφόσον απαιτηθεί.

Η θεραπευτική άσκηση, που αποτελεί βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του αποτελέσματος του προγράμματος αποκατάστασης, περιλαμβάνει την επαναφορά της ελαστικότητας, την βελτίωση της ιδιοδεκτικότητα του άκρου και την ενδυνάμωση του. Βασικές αρχές κατά την άσκηση είναι η βελτίωση του εύρους της λαγοκνημιαίας ταινίας και των καμπτήρων του ισχίου αλλά και η ενδυνάμωση του κορμού, του τετρακεφάλου, των απαγωγών, των μυών που συμμετέχουν στην έκταση του ισχίου και των οπισθίων μηριαίων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τηλ: (+30) 231 024 1464
Διεύθυνση: Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη