Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος επηρεάζει περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου στο γόνατο αλλά και τον πιο συχνό λόγο χρόνιας αναπηρίας στην τρίτη ηλικία που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών σε σημαντικό βαθμό.

Χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή, όπου η δευτεροπαθής μπορεί να επηρεάσει κ νεαρότερους ασθενείς. Πρόκειται για μια εκφυλιστική, σταδιακά εξελισσόμενη διαταραχή που δεν επηρεάζει μόνο τον αρθρικό χόνδρο, αλλά ολόκληρη την άρθρωση του γόνατος. Πρωτεύων σύμπτωμα αποτελεί ο βαθύς, συνεχόμενος πόνος που επιτείνεται από την καταπόνηση. Η μείωση του εύρους της άρθρωσης και η ακαμψία μετά από παρατεταμένη ακινησία (μεγαλύτερη των 30 λεπτών) καθώς και ο κριγμός αποτελούν βασικά ευρήματα ήδη από τα αρχικά στάδια της νόσου.

Η διάγνωση τίθεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο (απλή ακτινογραφία, MRI, CT).

Στα αρχικά στάδια της πάθησης είναι απαραίτητη η σωστή συντηρητική διαχείριση με την κατάλληλη εκπαίδευση του ασθενούς αλλά και την παρότρυνση για απώλεια κιλών και καθημερινής άσκησης που αποτελούν βασικά μέσα για την καθυστέρηση αλλά και την διατήρηση της ποιότητας ζωής σε υψηλά επίπεδα σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

Η αντιμετώπιση στο ιατρείο μας είναι ολιστική και περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς με στόχο την τροποποίηση των καθημερινών του δραστηριοτήτων, την μείωση του πόνου αλλά και την βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας. Ο κρουστικός υπέρηχος αποτελεί μια μη χειρουργική μέθοδο που ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα που βασανίζουν καθημερινά τον ασθενή και η αποτελεσματικότητα του σχετίζεται με τις επιδράσεις που επιφέρει στον αρθρικό χόνδρο, στην αναγέννηση των ιστών αλλά και στην νεοαγγειογένεση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τηλ: (+30) 231 024 1464
Διεύθυνση: Τσιμισκή 104, Θεσσαλονίκη